Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

Dijagnostički uređaji

Topografi za rožnjaču

OCULUS Pentacam HR i CSO Sirius– rožnjačni topografi snimaju reljef rožnjače i predstavljaju najvažniju analizu prilikom izbora kandidata za lasersko skidanje dioptrije. Aparati snimaju prednju i zadnju stranu rožnjače. U digitalnom obliku prikazuju kako realni reljef rožnjače, tako i matematičke modele koji upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnjače oba topografa automatski mapiraju aberacije višeg reda rožnjače i prikazuju i analiziraju sliku celog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobice, zenice, šarenice, gustinu sočiva).

Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnjače, koji za samo nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnjače, uz 138000 obrađenih tačaka u svega 2 sekunde.

CSO Sirius direktno je povezan sa excimer laserom, što omogućuje korišćenje personalizovanih tretmana. 

Aberometri

Luneau Visionix Aberometar i CSO IRX aberometar mapiraju aberacije nižeg (dioptriju) i višeg reda celokupnog oka. Podatak o aberacijama se dobija iz analize preko 1500 tačaka. Objektivni podaci o dioptriji potpuno uklanjaju mogućnost pogrešne korekcije i smanjuju potrebu pacijenta za odlukom o najboljem kvalitetu slike (tačnoj dioptriji). Laserskom korekcijom aberacija višeg reda primarno se poboljšava kvalitet noćnog vida (smanjuje se rasap svetla). CSO IRX aberometar direktno je povezan s excimer laserom i omogućuje korišćenje personalizovanih tretmana.

Pupilometar

CSO pupilometar menjanjem uslova osvetljenja tokom snimanja meri veličinu zenice u svim svetlosnim uslovima. Podatak o najvećem obimu zenice (zenica noću) bitan je za planiranje laserskih zahvata kako bi zona skidanja dioptrije bila šira od najšire zenice, te se time sprečava rasipanje svetla u toku noći. 

Način izvođenja pretraga

Pacijent sedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima rožnjaču kod rožnjačnih topografa, odnosno aberometrijski profil celog oka kod aberometara. Pretraga je bezbolna, snimanje traje nekoliko sekundi. Pretraga nije štetna, a nalaz se odmah dobija u digitalnom obliku. 

Laserska tehnologija

Schwind Amaris 750Hz

(Schwind High Tech Solutions, Nemačka) – excimer laser za skidanje dioptrije. Laser se smatra trenutno najnaprednijim na tržištu – ima najveću brzinu rada (750 Hz) u odnosu na konkurenciju.

Od brzine lasera zavisi i brzina skidanja dioptrije (Schwindu za 1 dioptriju treba manje od 2 sekunde), a ima i najmanji talas kojim oblikuje površinu rožnjače (talas veličine 0.65 mm, u odnosu na konkurenciju Alcon Wavelight 0.95mm, a AMO 2-6.5mm). Brzina skidanja dioptrije bitna je za preciznost korekcije, a veličina talasa bitna je za kvalitet oblikovanja površine rožnjače. Samim tim, taj laser zbog velike brzine skidanja dioptrije ima izuzetno precizne rezultate (preko 98% tačnosti), a male veličine talasa ostavljaju površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata nego što je prirodno oblikovana rožnjača.

Osim superiornih tehničkih karakteristika posebnost Schwind Amarisa je i njegov 6D tracker za praćenje položaja i pomicanja oka prilikom operacije: sistem praćenja oka uz horizontalna i vertikalna kretanja oka prati i rotirajuća pomeranja oka te statičnu i dinamičnu ciklotorziju. Statična ciklotorzija uzima u obzir činjenicu da reljef oka ne izgleda jednako pri sedećem položaju pacijenta (kada se dijagnostički snima oko tj. na slici koja se prenosi u laser kao plan skidanja dioptrije) i ležećem položaju kada se radi operacija. Sistem praćenja oka (tracker) takođe je najbrži u odnosu na konkurenciju što znači da u milisekundama reaguje na pacijentovo pomicanje oka tokom operacije i na taj način sprečava neželjene rezultate. 

Wavelight Allegretto 400Hz

(Alcon Laboratories, USA) – Allegretto je drugi najbrži laser na tržištu koji radi na brzini od 400Hz i treba mu oko 2 sekunde za skidanje jedne dioptrije. Opremljen je dvostruko bržim sistemom praćenja oka tako da isporučuje siguran i tačan rezultat i u slučaju pomeranja oka pacijenta. Allegretto je najčešće upotrebljavani laser u Evropi s izuzetnim i stabilnim rezultatima.

AMO Intralase 150Hz

(Abbott Medical Optics, USA) je femtosecond laser za stvaranje flapa (poklopca, režnja). To je trenutno najčešće korišćen femtosecond laser na tržištu s vrlo pozitivnim iskustvima od strane korisnika i to u poslednjih 10 godina (operisano preko nekoliko miliona očiju u svetu na tom laseru, kod svih drugih lasera iskustvo na operisanim očima se još uvek broji u hiljadama).


Laser se odlikuje izuzetno niskim stepenom komplikacija koje ne ostavljaju nikakvu posledicu za oko i vid te se mogu ispraviti u istom hirurškom radu. Takođe, laser nudi mogućnost prilagođavanja oblika i veličine flapa svakoj pojedinačnoj dioptriji i oku, kao i mogućnost promene ugla ulaza što povećava postoperativnu čvrstoću rožnjače. Skoro u potpunosti onemogućava kasnija pomieranja flapa u slučaju težih povreda oka.​