Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Lasersko skidanje dioptrije

Klinika Svjetlost bavi se skidanjem dioptrije već 20 godina, a prof. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u regionu.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je najstarija laserska procedura za remodeliranje rožnjače koja je doživela niz unapređenja. Remodeliranje rožnjače excimer laserom kod PRK metode izvodi se na površini rožnjače nakon uklanjanja epitela (površnog obnovljivog sloja rožnjače).

PRK Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnjače, kod tankih rožnjača te kod ožiljaka na površini oka. 

OPERACIJA OKA PRK SPLIT

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

Najstarija je metoda laserskog skidanja dioptrije prvi put je izvedena 1987. godine. Metoda podrazumeva mehaničko uklanjanje epitela (površnog obnovljivog sloja rožnjače) te potom remodeliranja rožnjače s excimer laserom. Epitel se najčešće uklanja nožićem ili rotirajućom četkicom. Po završetku tretmana na oku ostaje „ranica“ kojoj treba 3-5 dana da zaceli. Sam operativni zahvat nije bolan, ali postoperativni oporavak kod ove metode može biti nelagodan. U pravilu se i na oporavak vidne oštrine čeka do zaceljenja epitela, a do potpune stabilizacije kvaliteta vida često je potrebno i nekoliko nedelja. Danas se po pravilu epitel skida mehanički kod ponovljenih operacija te kod određenih nepravilnosti rožnjače, dok se u drugim slučajevima pristupa nekoj od modernijih varijanti metode. 

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom. Kompanija Schwind na svojem Amaris laseru omogućuje PRK bez dodira oka tj. i epitelni sloj i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke hirurga.

Metoda T-PRK u odnosu na standardni PRK, a posebno način da se celokupan zahvat izvede u jednom koraku, dovela je do značajnog smanjenja postoperativne neprijatnosti i bola kod pacijenta te bržeg oporavka oka, a samim tim i pacijenta. U Klinici Svjetlost izvodi se isključivo T-PRK metoda i to na laseru Schwind Amaris 750S.