Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Plastični zahvati

Operacije na kapcima za vraćanje pravilne funkcije i mladalačkog izgleda. Liječenje dvoslika i egzoftalmusa (tzv. izbuljene oči) kod pacijenata s bolestima štitnjače. Primjena BOTOX-a iz medicinskih (blefarospazam) i estetskih razloga.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Hirurgija suznog kanalića

Kako bi oko bilo u ispravnoj funkciji, neophodan je dobro raspoređen i kvalitetan suzni film. U suznom aparatu bitna je dobra funkcija svih njegovih delova: suzne žlezde, kapaka i suznog kanalića. Oko i nos povezani su nežnim kanalićem koji služi za proticanje viška suza u nos. U nekim slučajevima zbog učestalih upala, zbog povreda ili pak urođene suženosti dolazi do začepljenja tog kanala. To se stanje manifestuje pojačanim suzenjem (epifora) i propratnim infekcijama zbog zastoja suza u suznoj vrećici koja se nalazi na početku kanalića.

U slučajevima kada se upala ne može rešiti antibiotskom terapijom ni uspostaviti ponovna prohodnost kanalića radi se operacija koja se zove dakriocistorinostomija (DCR). To je operativni zahvat kojim se ponovo uspostavlja kontinuitet kanalića te time omogućava oticanje viška suza iz oka kroz suznu vrećicu i suzne puteve prema nosnoj šupljini. Za vreme zahvata ugradi se silikonska cevčica koja ostaje u oku šest meseci. Zahvat se obavlja u opštoj anesteziji, a prva kontrola je za sedam dana nakon koje se osoba može vratiti na posao.

Kod dece u nekim slučajevima prisutno je urođeno suženje suznih kanala. Ukoliko se suzni kanal ne otvori spontano uz masažu i higijenu, tijekom druge godine života radi se sondiranje u opštoj anesteziji. Ako se kanalić ni tada ne otvori, sondiranje se ponavlja uz ugradnju silikonske cevčice.