Klinika Svjetlost

Zakažite pregled online

Zakazivanje za preglede

Plastični zahvati

Operacije na kapcima za vraćanje pravilne funkcije i mladalačkog izgleda. Liječenje dvoslika i egzoftalmusa (tzv. izbuljene oči) kod pacijenata s bolestima štitnjače. Primjena BOTOX-a iz medicinskih (blefarospazam) i estetskih razloga.
posetite nas: posetite nas na Facebook-u posetite nas na YouTube-u posetite nas na Instagram-u posetite nas na LinkedIn-u

Korekcija poremećaja položaja kapaka (ektropij, entropij)

Kod starijih ljudi zbog promena u strukturi ivica kapaka izazvanih promenama u mišićima koji drže kapak, njihovim tetivama i okolnoj koži ponekad dolazi do izvrtanja ivice kapka. Često takva stanja nastaju nakon povreda samog oka zbog stvaranja ožiljaka, ili pak nakon moždanih udara ili sličnih stanja u mozgu kada dođe do povrede živaca koji inerviraju (snabdevaju) mišiće koji pokreću vjeđu (kapke). Okolni mišići više nisu u mogućnosti držati kapke s trepavicama u ispravnom položaju da priležu uz očnu jabučicu, nego dolazi do izvrtanja ivice kapka. Ivica kapka može se uvrtati prema spolja (ektropij) pa se oko ne može zatvoriti, suze cure preko ivica i dolazi do sušenja rožnjače i prednjeg segmenta oka.

Ivica kapka može se izvrtati i prema unutra (entropij) te trepavice stalno grebu po prednjem delu oka, stvaraju rane na rožnjači, a pacijent s bolovima dolazi u ordinaciju. Operativnim zahvatom u lokalnoj anesteziji ojača se ivica kapka i namesti se u odgovarajući položaj ili se formiraju nova hvatišta mišića kako bi se kapku vratio pravi oblik i funkcija. Šavovi se vade na prvoj kontroli nedelj dana nakon operacije, a toliko je potrebno i da se povuku podlivi na području zahvata.